Kanserle savaşan antioksidanlardan kalbe sağlıklı yağlara kadar, dünyanın en besleyici gıdalarından ve sağladıkları sağlık faydalarından bazıları burada.

Akıllıca Yemek

Diyetinizde değişiklikler yapmak, sağlığınızı kontrol etmenin ve kontrol altına almanın en kolay yollarından biridir. İhtiyacınız olan enerjiyi sağlamanıza ek olarak, günlük olarak tükettiğiniz besinler, kanserin önlenmesinden kalp hastalığına karşı korunmasına kadar sağlığınız için de sayısız yoldan fayda sağlayabilir. Burada sizler için diyetinizde mutlaka bulunması gereken dünyanın en besleyici gıdalarından bazıları listeledik.

 

Avokado

Yağlarına rağmen, ya da aslında bunun yüzünden avokado, kolesterolünüzü düşürebilir. Araştırmacılar, kalorilerinizin sadece yüzde beşinin doymuş yağdan (tereyağı veya peynirle) tekli doymamış yağ ile değişmesini (avokadodaki tür) kalp krizi geçirme riskinizi üçte birinden daha fazla azaltabileceğini düşünüyor. Ek olarak: Avokadolarda beta-sitosterol miktarı yüksektir. Yani gıdalardan kolesterol emilimini engelleyen bir bitki sterolü ve güçlü bir antioksidan olan anti-kanser bileşiği bulundurmaktadır.

Fasulyeler

Fasulye aslında kalbiniz için iyidir, kolestrolü emen çözünebilir lifleri sayesinde, vücudun atardamar duvarlarına kolestorol emilimi sağlanmadan önce atmasını sağlar. Çalışmalar, çözünebilir lifte yüksek diyetlerdeki toplam kolesterolü yüzde 10 ila 15 oranında azaltabildiğini ortaya koymaktadır. Fasulyenin proteini ile birleşmiş durumdaki aynı çözünür lifler, fasülyeyi kan şekerine de faydalı hale getirmektedir. Fasulyelerdeki magnezyumlar atardamarları rahatlatır, kanın akmasına ve kan basıncını düşürmesine de yardımcı olmaktadır. Son olarak, yeni bir çalışma, en çok antioksidan gıdalar arasında fasulyeyinin bulunduğunu da belirtmiştir

.

Yaban Mersini (Blueberries)

Yaban mersininin mavisini oluşturan antioksidan bitki pigmentleri – antosiyaninler denilen flavonoidler – kalp hastalığına, kansere ve yaşa bağlı körlüğe ve hafıza kaybına karşı koruma sağlar. Kızılcık bitkisi gibi, yaban mersini de(ve yabanmersini suyu), idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesi söz konusu olduğunda, bakterilerin mesane duvarlarına yapışmasını engelleyen antioksidan epikateşinler sayesinde yardımcı olmaktadır. Ayrıca, yaban mersini içindeki lifler kabızlık için güçlü antidotlar oluşturmaktadır.

Brokoli

Sülforafan gibi kükürt bileşikleri sayesinde brokoli bir numaralı kanser savaşçısıdır. Bu bileşikler, genlerimizin potansiyel olarak kansere neden olan bileşiklerini detoksize eden enzimlerin üretimini arttırmaktadır. Daha fazla brokoli tüketerek göğüs ve akciğer kanserinden mide ve kolon kanserine kadar her şey için riskinizi yarıya kadar azaltabilirsiniz. Sülforafanlar ayrıca ülserlere neden olan bakterileri de öldürmektedir. Brokoli aynı zamanda süt tüketmeden alabileceğiniz kalsiyum ve potasyum kaynağıdır, bu da kemiklerinizin yanı sıra kan basıncınız için de çok yararlıdır. İçerdiğı C vitamini ve Beta Karotenler, gözlerinizin kataraktlardan korur ve beyin hücrelerinizi serbest radikallerin unutkanlık saldırılarına karşı korur.

Bitter Çikolata

Bitter çikolatanın içinde bol miktarda hastalıkla mücadele eden ve birçok meyve ve sebzede bulunan flavonoidler ile antioksidanlar bulunur. Aslında, diğer yiyeceklerden daha fazla flavonoid var bulunduğunu söyleyebiliriz. Çalışmalar, antioksidanlarının kan basıncını geliştirdiğini, kan pıhtılarını önlediğini, LDL kolesterolünün oksidasyonunu yavaşlattığını (arter duvarlarına yapışmalarını azalttığını) ve inflamasyonu azalttığını belirtmektedir. Bazı araştırmalar günde 45 gram (1.5 oz) tüketmenin kalp krizi riskini yüzde 10 azaltabileceğini ileri sürüyor. Bitter çikolata tüketimi ayrıca diyabetin ardındaki temel problemlerden birisi olan insülin direncini azaltabilir.

Keten Tohumu

Keten tohumu hücreler üzerindeki östrojen reseptörlerini bloke ederek göğüs kanseri gibi bazı hormon ile ilişkili kanserlerin oranlarını azaltmaya katkıda bulunmaktadır. Keten tohumu ayrıca vücutta omega-3 gibi yağ asiti yapımını sağlayan önemli bir yağ asidi olan bir alfa-linolenik asiti (ALA) kaynağıdır. Alfa Lipoik Asit kanı inceltir ve daha az yapışkan hale getirir, kalp krizi ve felç riskini azaltır. Büyük çözünür lif depoları sayesinde küçük tohumlar da kolesterolü düşürebilir. Anti-inflamatuar güçleri, akneden astıma kadar çeşitli durumların korunmasında da yardımcı olmaktadır.

Sarımsak

Sarımsak için şunu söyleyebilirz ki sağlık anlamında yararları, hemen hemen tüm diğer yiyeceklerden daha fazladır. Sarımsak, antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklere sahiptir; En azından test tüplerinde yapılan araştırmalarda bazı antibiyotiğe dirençli bakterileri bile ortadan kaldırdığı görülmektedir. Hastalık ile savaşma potansiyelinin çoğu, kardiyovasküler faydalarının birçoğunu sağlayan, antioksidanlar olarak hareket eden kükürt bileşiklerinden gelmektedir. Sarımsak kolesterolü hafifçe düşürür, ancak kan pıhtılarının oluşumunu ve kalp krizi ve felç riskini azaltarak kan inceltici olarak da işlev görür. Haftada sadece altı veya daha fazla sarımsak tüketimi, haftada bir veya daha az bir sarımsak yemeye kıyasla, kolorektal, mide ve prostat kanseri riskinizi yarıya indirebilir. Kükürt bileşikleri, karsinojenleri, hücre DNA’sına zarar vermeden temizler ve kendi kendini yok etmek için gelişen kanser hücrelerini zorlarlar.

Somon Balığı

Neredeyse en sevdiğim yemek diyebilirim. Tadı zaten mükemmel olduğu için tüketimi için herhangi bir açıklamaya ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Yine de sizleri bilgilendirmek için gelin bakalım nelere faydalı imiş bu balığımız.

Somon yağı, kan damarlarınıza geldiğinde aynen sıvı altın gibidir. Haftada sadece iki somon porsiyonu kardiyovasküler hastalıktan ölme riskinizi yüzde 17 ve kalp krizi geçirme riskinizi yüzde 27 oranında azaltabilir. Ve faydaları kalbin ötesine geçiyor gibi görünüyor. 30 yıl boyunca 6.000’den fazla erkeği izleyen bir İsveç çalışmasında, makul miktarda yağlı balık yemiş olanların üçte bir oranında prostat kanseri riskini azalttıkları bulunmuştur. Ayrıca araştırmacılar son zamanlarda, kanlarında en yüksek omega-3 yağ asitleri seviyesine sahip insanların, hafif veya orta derecede depresif hissetme olasılığının yüzde 53 daha az olduğunu buldular.

Ispanak

Gözlerinizi yaşa bağlı olan maküler dejenerasyondan korunmanın yanı sıra, karotenoidleri sayesinde, ıspanak, kemik yoğunluğunun korunmasına ve kırıkların önlenmesine yardımcı olan yüksek K vitamini konsantrasyonlarına sahiptir.Yeşil bitkiler, kan basıncını düşük tutabilen ve inme riskini azaltan güçlü bir potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Ayrıca uzun süre sigara içenlerde akciğer kanseri riskini azaltıyor gibi görünüyor.

Yoğurt

Hayatımın vazgeçılmezi olan besin. Her gece uyumadan önce yoğurdumu mayalayan birisi olduğumu burada da belirtmek isterim:)

Yoğurt, kemik yapımını sağlayan kalsiyumunun büyük bir üretim kaynağıdır, ancak asıl gücü, probiyotikler olarak bilinen ve bağırsaklarınızdaki zararlı bakterilerin büyümesini engelleyen canlı yararlı bakterilerde yatmaktadır. Çok fazla miktarda oluşabilecek gastrointestinal(“kötü” bakteri) bir çok sağlık sorunlarına yol açabilir. Daha fazla yoğurt tüketmek, birkaç rahatsızlığa neden olan inflamatuar bağırsak hastalığına, ülsere, idrar yolu enfeksiyonuna ve vajinal mantar enfeksiyonlarına ciddi anlamda yardımcı olabilir. Yoğurttan bol miktarda “iyi” bakterinin alınması, bağırsaklarınızdaki tüm bakterileri yok eden antibiyotikleri aldığınızdan özellikle önemlidir. Probiyotikler ayrıca bağırsaktaki kötü bakterilerin seviyesini azaltmaya yardımcı olan bağışıklık sistemini güçlendiren bileşikler ve doğal antibiyotikler üretir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here