Kapat

Kojik Asit: Faydaları, Yan Etkileri ve Kullanımı


Kojik asit, koyu renkli lekeler ve donuk ciltlerle savaşan herkes için bir nimettir. Cilt parlatıcı kremlerde ve serumlarda ve günümüzde giderek yaygınlaşan kojik asitli sabunlarda bulunan harika bir bileşendir.

Kojik Asit Nedir?

Farklı tür mantarlardan, özellikle de Aspergillus (bir çeşit mantar) mantarından elde edilen bir etken maddedir. İlk olarak 1907’de keşfedildi ve Aspergillus türünden elde edildi.

İsmi, “parlayan” anlamına gelen Japonca “koji” teriminden alınmıştır. Kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde beyazlatıcı ve parlatıcı madde olarak yaygın olarak kullanılmaktadır (1).


Kojik Asit Kullanımı: Nasıl İşe Yaramakta?

Birçok cilt parlatıcı krem, jel,serum ve sabunda çok önemli bir bileşendir. Cilt bakım ürünlerinde SCCP( Tüketici Ürünlerine İlişkin Bilimsel Komiteler) %1 veya daha az oranla kojik asit kullanılarak üretilebilmesini onaylamıştır (2).


Farklı konsantrasyonlarda kojik asiti içeren sabunlara, temizleyicilere, serumlara, kremlere ve losyonlara rastlayacaksınız. Ürünü, üretici tarafından sağlanan talimatlara göre kullanmanız gerekmektedir. Uygulamadan hemen sonra sabun veya diğer ürünleri en fazla 3 dakika beklektikten sonra yıkamanız gerekmektedir. Daha iyi bir emilim için gece boyunca serum, krem ​​ve losyonlarınızı da sabun kullanımından sonra kullanabilirsiniz. Şimdi kojik asidin nasıl işe yaradığını anlayalım.

Bu asit, melanin üretimini engelleyerek cildinizi aydınlatır. Melanin, cildinizi, gözlerinizi ve saçınızı renklendiren pigmenttir. Melaninin aşırı üretimi genellikle size siyah noktalar ve düzensiz cilt tonları verir.
Vücudunuz tirozin adı verilen bir amino asidin yardımıyla melanin üretir. Kojik asit, melanin üretimini engelleyen tirozin fonksiyonunu inhibe eder (3).

Kojik asiti içeren ürünler kullanmanın çeşitli faydaları vardır.


Kojik Asitin Faydaları Nelerdir?

kojik asit ürünlerinin etkileri

1- Cilt Lekelerini Azaltır

Aşırı güneşe maruz kaldığınızda cildiniz hiperpigmentasyon, koyu lekeler ve çillere neden olabilir. Yüzünüze kojik asit uygulamak, lekeleri ve yamaları hafifleterek cildinizi temizler hatta bir çok lekeyi tamamen yok edebilir. Cildinizi tahriş etmeden melazmayı başarıyla tedavi edebilir (3).

2- Yaşlanma Karşıtı Etkileri Vardır

Şimdi daha çok heyecan veren bir ürün oldu! Kojik asit kremleri, sabunları ve diğer ürünleri sadece güneş hasarlarını tersine çevirmekle kalmaz, Kırışıklıkları ve yaşlanma belirtilerini de azaltır. Kojik asit, melanin üretiminden ve cilt yaşlanma sürecinden sorumlu olan tirozinaz etkisini engeller (4).

3- Antibakteriyel Özelliklere Sahiptir

Kojik asidin antibakteriyel özellikleri olağanüstü güçte olmasa da, çeşitli bakteri zararlarına karşı oldukça etkilidir ve küçük dilüsyonlarda kullanıldığında bile büyümelerini engelleyebilir (2).

4- Antifungal Özelliklere Sahiptir

Kojik asit ayrıca antifungal özelliklere sahiptir. Bazı mantar zararları üzerinde inhibe edici bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Saçkıran ve kandidiyazis gibi maya enfeksiyonlarının tedavisinde son derece faydalıdır. Kojik asidin cilde düzenli uygulanması bakteriyel ve fungal cilt enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olur (5).


Kojik Asit: Cilt İçin Güvenli mi?

Postmenopozal altı kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, kreminin (% 1 kojik asit içeren) etkisi test edilmiştir. Kan testleri plazmalarında bir miktar kojik asitin bulunduğu ortaya çıkmıştır.
Bununla birlikte, çalışma kojik asidin deriye (ve daha sonra kan dolaşımına) emiliminin uzun sürmesi nedeniyle, insanlar üzerinde olumsuz etki olasılığı bulunmadığını göstermiştir
(2).


ÖZET
Kojik asitin vücudumuz için bir zararı bulunmamaktadır.

Kojik Asitin Yan Etkileri veya Zararları Var mı?

1- Kontakt Dermatite Neden Olabilir

Hassas cilde sahip kişilerde dermatite temas etme eğilimi vardır. Amerikan Kontakt Dermatit Derneği tarafından yayınlanan bir incelemeye göre, bir hasta kojik asit içeren bir krem ​​kullandıktan sonra kontakt dermatit gelişti (Halk diliyle deriniz hassas ise alerji olabir)

2- Cildinizi Güneş ışınlarına Hassas Hale Getirebilir

Kojik asit, cildinizi güneş yanığı ve sert güneş ışınlarının diğer yan etkilerinden korumaktan da sorumlu olan bir pigment olan melanin üretimini engeller. Bu madde leke oluşmasına da etken olan bir maddedir. Melanin üretimi tehlikeye girdiğinde, cildiniz güneş yanığına yatkın hale gelir. O yüzden gece kullanmanız tavsiye edilir.


Kojik Asit Kullanmadan Önce Akılda Tutulması Gerekenler

  • Cilt lekeleri, hiperpigmentasyon, yara izleri ve koyu renkli lekeleri olan insanlar için faydalıdır. Herhangi bir cilt rahatsızlığından muzdarip insanlar kojik asit kullanmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca, alerjisi olanların kullanmadan önce doktora danışması gerekir.
  • Ürünlerini kullanırken, daima üretici tarafından verilen talimatlara uyun.
  • Ürünlerini kullandıktan sonra cildinizde herhangi bir döküntü, tahriş olduğunu fark ederseniz, Kullanmayı bırakıp doktorunuza danışınız.
  • Kırık cilt üzerinde asla kojik asit ürünleri kullanmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir