Blog

Squalen ve Köpek Balığı Karaciğer Yağı Faydaları

by in Besinler, Doğal Maddeler, Genel 5 Nisan 2020

Çoğumuz köpekbalığı karaciğeri yağı ve squalen yağı adı verilen bir madde ismini duymuştur, ancak bu iki ürünün faydalarının ne olduğunu bilmiyoruzdur.

Squalen yağı köpek balığı karaciğeri yağı içinde bol miktarda bulunur, zeytinyağında da yüksek miktarda bulunur ve bitkiler ve insanlar tarafından üretilebilir.

Bugün piyasada çok sayıda Squalen içeren doğal takviye ürünleri bulunmaktadır.

Skualen en etkili anti-aging ürünlerinin başlarında gelmektedir. Öne çıkan diğer faydalarını da şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur
  • Eklem ağrısı ve artrit gibi durumlara karşı faydalıdır
  • Kuru ve yıpranmış saçlara, cildin ve tırnakların gençleştirilmesine
  • Sağlıklı bir cilt rengine
  • Yaşlanma belirtilerini azaltmasına yardımcı olmaktadır.

Bu yağı neden kullanmanız gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin!

Peki Squalen tam olarak nedir?

Squalen birçok besleyici bileşikle doludur ve yüzyıllardır dünyadaki birçok kültürün geleneksel diyetlerin bir parçası olmuştur.

Aslında neredeyse tüm bitkiler ve hayvanlarda (insanlar da dahil) Değişen miktarlarda vucütlarımızda bulunan bir maddedir.

Yeni doğan bebeklerin vücutları en yüksek squalen seviyesine sahiptir, yaş arttıkça da doğal üretim azalır.

Vücudumuz hormonları, kolesterolü ve D vitaminini sentezlemesi gibi ve daha bir çok işlevi sağlayabilmesi için Squalene ihtiyaç duymaktadır.

Squalen faydaları nelerdir?

Squalen yağı köpekbalıklarının karaciğerinde yüksek konsantrasyonda bulunur ve günümüzde çoğu squalen takviyesi köpekbalığı karaciğeri yağından elde edilir.

Son zamanlarda, zeytin gibi gıdalarda, pirinç kepeğinde ve buğday tohumunda da az miktarda olsa squalen olduğu keşfedilmiştir. Ancak bir köpekbalığı karaciğeri yağı ile kıyaslanamayacak boyuttadır.

Hem Türkler olarak hem de diğer Akdeniz etrafında yaşayan insanların günlük squalen tüketiminin dünyadaki diğer yerlerden çok daha yüksek olmasının nedeni bu bitkileri fazla tüketmemizdendir.

Örnek vermek gerekirse , Ortalama Amerikan diyeti uygulayanlar günde yaklaşık 30 mg Squalen yağı alırken, Akdeniz diyeti uygulayanlar genellikle günde 200-400 mg squalen alırlar.

Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur

Ek bilgi olarak, kolesterol düşürücü ilaçlar tüketmek vücudun doğal Squalen üretme kabiliyetini büyük ölçüde engellemektedir.

Bu nedenle, kolesterol düşürmek için bir şey alıyorsanız, Squalen yağı kapsülü ile takviye etmek – veya zeytin gibi yiyeceklerden alımınızı artırmaya çalışmak sağlığınıza faydalı olabilir.

Yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur

Yağ üretimini dengeler, cildi temiz ve sağlıklı tutmak için yeterli nem sağlar.

Squalen yağı aynı zamanda güçlü yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir. Akne ve egzama gibi cilt problemlerine yardımcı olmak için cildin zarif bir şekilde yaşlanmasına ve anti-inflamatuar özelliği göstererek vücudunuza yardımcı olmaktadır.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur

Ayrıca bir aşı adjuvanı olduğu düşünülmektedir, bu da bazı aşıların etkinliğine yardımcı olmaktadır.

Amerikan Kanser Derneği’ne göre, soğuk algınlığı, virüsler ve enfeksiyonlarla savaşabileceğini iddia ettikleri alkilgliserolleri içerir. Kaynak

Squalen yağı cilt için iyi midir?

Skualen yağı, insan cilt hücreleri tarafından üretilen en yaygın lipidlerden biridir ve cilt için mükemmel bir nemlendiricidir.

Doğal bir nemlendirici olduğundan, kozmetik endüstrisi tarafından doğrudan cilde uygulanan losyondan makyaja kadar birçok üründe kullanılır.

Vücutta daha iyi emilim sağlamak ve cildinizi içten dışa nemlendirmek için Köpekbalığı Karaciğer Yağı takviye edici gıdaları kullanabilirsiniz.

Ayrıca Squalen cilt için bir koruyucu kalkan görevi görmektedir. UV ışınlarına maruz kalmadan kaynaklanan oksidatif hasarı en aza indirmeye yardımcı olur.

Squalen’in saçınıza faydaları?

Yaşlanma karşıtı cilt ürünlerinde Squalen sıklıkla görülmektedir. Squalen yağı kapsülleri kullanıldığında, saç büyümesi, parlaklık ve elastikiyet için şaşırtıcı faydalara sahiptir.

Saçlarınız aşırı sıcak veya soğuk havaya maruz kalırsa, Squalen yağı saçın ve cildin doğal yumuşaklığını ve nemini korumaktadır ve yenilenmesine de yardımcı olur.

Saçınıza ve cilt bakım rutininize doğal bir alternatif arıyorsanız, kremlerinizin ve losyonlarınızın yerine Squalen takviye edici gıdalarını tüketebilirsiniz. Ayrıca bağışıklık sisteminizi de bu sayede koruyabilirsiniz.

About AHMET ÇELİK
1993 Gaziantep Doğumluyum. Uzun yıllarca Kanada ve Güney Korede eğitim aldım. Eğitim hayatım boyunca 30 dan fazla ülkeyi ziyaret ederek çeşitli bitkiler araştırdım. Bu araştırmalar beni Bitkisel Gıda İthalat&İhracat Uzmanı yaptı ve şuan bir ithalat firmasında Bitkisel Ürün İthalat ve İhracat Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2013 Yılından itibaren Uzakdoğu'dan bir çok bitkisel ürün ve takviye edici gıda ürünü ithalatı yapmaktayım. Profesyonel derecede Korece ve İngilizce dillerini konuşabildiğimden yabancı kaynaklardan gördüğüm yararlı ve popüler kaynakları Türkçeye tercüme ederek bu sitemde sizlere paylaşmaya çalışıyorum. Endüstri ve Bilgi Sistemleri Müh. Mezunuyum / Lisans eğitimimi Kanada'daki University of Regina Üniversitesi ile Güney Korede'ki Seoul National University of Science & Technology üniversitelerinde aldım. Bu sitede yazdığım yazıların çoğu dünyada en çok okunan sağlık ve beslenme siteleri olan www.webmd.com ve www.healthline.com gibi sitelerden edindiğim bilgileri mümkün olduğunca doğru bir şekilde İngilizceden veya Koreceden Türkçeye yorumlayarak siz değerli okuyucularıma sunmaktayım.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir